top of page
logopedie zang haarlem.HEIC

LOGOPEDIE

Logopedie is een paramedische zorg die gericht is op het behandelen van communicatieproblemen. Dit kan variëren van problemen met spraak en taal tot eten en drinken, adem, gehoor en stem. Omdat de behandeling van communicatieproblemen zo'n breed begrip is, is logopedie onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden. Hieronder leg ik het je uit:

Meisje met lolly

ARTICULATIE

Of het nu gaat om slissen, verstaanbaarheid of het verbeteren van klanken, articulatie is essentieel voor een duidelijke en effectieve communicatie.

Image by Enis Yavuz

AFWIJKENDE MONDGEWOONTEN

Afwijkende mondgewoonten zijn verkeerde gewoonten van de mond, tong en/of lippen tijdens rust, slikken, praten of ademen. Voorbeelden zijn duimen, mondademen, tongpersen, lispelen en tandenknarsen. Deze gewoonten kunnen leiden tot spraak- en taalproblemen, gebitsproblemen en/of gehoorproblemen. Een logopedist kan helpen deze gewoonten te doorbreken en de juiste mondgewoonten aan te leren.

Oudere vrouw leest

AFASIE & DYSARTRIE

Afasie en dysartrie zijn spraak- en taalstoornissen. Afasie ontstaat door hersenletsel en beïnvloedt de taalproductie en/of taalbegrip. Dysartrie wordt veroorzaakt door beschadiging van het zenuwstelsel en leidt tot spraakproblemen. Logopedie kan helpen bij het verbeteren van communicatievaardigheden en het vergroten van de zelfstandigheid. Bij L&Z behandelen we dit niet. Ik verwijs hiervoor naar een verpleeghuis.

Leren van thuis

DYSLEXIE

Logopedie kan helpen bij het verbeteren van de lees- en spellingsvaardigheden van kinderen met dyslexie. Een logopedist kan werken aan de klank-tekenkoppeling en het automatiseren van spellingregels, waardoor het lezen en spellen makkelijker wordt en het zelfvertrouwen van het kind toeneemt.

Image by Colin Maynard

EET & DRINKPROBLEMEN BIJ JONGE KINDEREN

Bij preverbale logopedie helpt de logopedist bij het aanleren van een goede eet- en drinktechniek en het oplossen van problemen met eten en drinken bij baby's en jonge kinderen. Dit kan helpen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen en onnodige frustraties bij het eten en drinken te voorkomen.

Ademhalingsmeditatie

HYPERVENTILATIE & LONG COVID

Het doel hier is het verminderen van de klachten en het herstellen van de ademhaling en stemgebruik. De logopedist kan onder andere ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen aanbieden, en helpen bij het verbeteren van de stemkwaliteit en het verminderen van stemvermoeidheid.

Image by Miguel Bautista

STEM

Heeft u last van stemproblemen en wilt u weten hoe de logopedist u kan helpen? Denk hierbij aan heesheid, schorheid, stemvermoeidheid, of een verminderd stemvolume. Bij de logopedist krijgt u advies, oefeningen en begeleiding om uw stemgebruik te verbeteren.

depositphotos_244494164-stock-photo-cute-stuttering-child-girl-speaking.jpeg

STOTTEREN

Heb je last van stotteren en wil je hier graag vanaf? De logopedist kan je helpen om je spraakvloeiendheid te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Denk hierbij aan het verminderen van spanning en het aanleren van ontspanningsoefeningen.

depositphotos_152141408-stock-photo-little-girl-at-speech-therapist.jpeg

TAAL

Heeft jouw kind moeite met praten of begrijpen wat er gezegd wordt? Dan kan een logopedist hulp bieden bij een taalachterstand. Als ouder is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Een logopedist kan helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw kind.

Wacht niet langer

Herken je jouw kind of jezelf in de bovenstaande onderwerpen en vraag je je af of logopedie nodig is? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Mocht logopedie niet nodig zijn, dan kunnen we dat beter uitsluiten dan in het ongewisse blijven.

Boek een sessie

Via het onderstaand formulier kun je jezelf of je kind aanmelden voor logopedie. Bij aanmelding kun je jouw voorkeur doorgeven van dagdeel. Ik ben beschikbaar op maandag en donderdagochtend van 08.30 - 12.30u en om de week op vrijdag van 09.30 - 1700u. Graag via onderstaande knop registreren en het hele aanmeldformulier invullen. Hierna neem ik per email of telefonisch contact met je op om een afspraak in te plannen. 

Vergoeding

L&Z is een vrijgevestigde praktijk en werkt zonder contracten met zorgverzekeraars. Lees bij Verzekeringen & Tarieven wat dat voor jou inhoudt. 

bottom of page